Fyrklövern 2023 – 3

Enskede fotoklubb har bedömt omgång 3 av Fyrklövern, dvs den omgång som lämnades in den 15 augusti 2023. Totalt är 30 bilder inlämnade varav de 10 bäst placerade redovisas nedan med kommentarer från juryn.

Plats 10. Karlsbron. Fotograf Jens Homeros. Juryns kommentar: Prags mest kända sevärdhet på ett annorlunda sätt. Lite som ett gammalt kolorerat vykort. En medveten oskärpa som verkar vara multiexponeringar med en liten förskjutning. Fint med trädet i förgrunden däremot ser marken rasslig ut. Efter en stund får man syn på sightseeingbåtarna som passerar under bron.

Plats 9. Agrotika. Fotograf Sava Naydenov. Juryns kommentar: Var är vi någonstans? Vid googling fann vi att Agrotiko ligger i Brasilien. Men det spelar inte någon roll, det är ödsligheten i bilden som fångar intresset och griper tag i en. Varför står bilen där så långt från huset? Vart tog föraren vägen? Vad är det som händer på denna plats? Bilen i fokus av bilden fångar ögat och djupet i bilden ger dimension. Tredjedelsregeln följs väl, men är inte förgrunden lite för ljus i relation till den mörka himlen. Är det en analog bild tagen med filter?

Plats 8. Ut i leran. Fotograf Ann-Marie Genne. Juryns kommentar: Drabanternas kamp. Mycket dramatik med stänk av grus och lera. Känner farten. Jag rycks med. Fina färgskalor och detaljer. Tekniskt bra. Om förbättring. Jag skulle vilja se publik och/eller annat som relaterar till tävling. Berättelsen behöver utvecklas.

Plats 7. Until we meet. Fotograf Jens Holmeros. Juryns kommentar: En bild som verkar overklig. Den har fina former och en enhetlig färgskala som framhåller det enkla men vackra mönstret av rälsen. Linjerna är så fint ledande mot vagnen som har lite mer färgmättnad än de övriga motiven i bilden. En bild som man kan förstora och sätta upp på väggen i de flesta miljöer. Den här bilden ger mig en önskan att se mer räls och att då hitta fina former i gatan precis som du har gjort. Gillar även den fantasifulla titeln.

Plats 6. Somewhere on E6. Fotograf Sava Naydenov. Juryns kommentar: En person sitter alena vid vägkanten. Med en stolpe nära sig. Har precis lyckats rädda sig undan sin brinnande bil. Röken bolmar. En stund av virvlande tankar. Väntan på Räddningstjänsten. En enkel renodlad bild med mycket dramatik som ger känslor. Är samtidigt vacker i sina kontrasterande färger. Branden med röken- mannen-stolpen bildar talet tre. Är bra. Berättelsen är tydlig. Har inget tips på förbättring. Hade Paul Hansen tagit bilden hade den kunnat bli kandidat till Årets Bild.

Plats 5. Vattenscooter i kvällsljus. Fotograf Lars Lindahl. Juryns kommentar: En vattenscooter i full fart fram mot betraktaren men är troligen en bit bort. Orange vattenkaskader som fontäner i ett ljusspel mot en svart himmel. Scootern centralt placerad på nedre 3:e delen av bilden och siluetten av den accentuerad av ljuset. Kommer ljuset från en solnedgång eller en artificiell belysning?

Plats 4. Summer Road. Fotograf Camilla Ekendahl. Juryns kommentar: En väg kantad med frodigt landskap slingrar sig mot havet. Regnet har gjort uppehåll. Känsla av fuktighet. En person rör sig bortåt. En lugn behaglig vacker bild. Fin komposition där blicken leds bortåt. Personens placering och rörelse ger en viss dynamik åt bilden. Vattenpölen förstärker helhetsintrycket. Utan dem hade jag inte ägnat bilden några ord. Tycker om bildens djup, dess färgskalor och lagom redigering. Förbättringsförslag? Möjligen förstärka molnen på himlen. Ge lite mera dynamik.

Plats 3. Storfläckig pärlemorfjäril. Fotograf Anne-Marie Genne. Juryns kommentar: En vacker fjäril med pärlemorfärgade fläckar precis som titeln anger. Fjärilen är i skärpa liksom blomman den sitter på. Övriga blommor mjukt suddiga p g a kort skärpedjup. De gula blommorna ger ett fantastiskt ljus mot fjärilen. Den korta exponeringstiden gör att fjärilen är mycket skarp och den är bra placerad på 3:e delen av bilden med utrymme åt höger i den riktning den kommer att röra sig.

Plats 2. Fallen. Fotograf Camilla Ekendahl. Juryns kommentar: En vacker dramatisk bild med en stram färgskala som bryts av med det gröna gräset som växer i vattnet och ekans vita och röda färg. Det ser ödsligt ut men ändå inbjudande. Ögonen dras till det fallande huset och man undrar vad var det som gjorde att huset hamnade på ändan. Var det en storm eller är huset bara gammalt och ruttet? Vad gör de andra brädorna som står upp som ett tält på berget. Fint bildbehandlat motiv med dramatisk himmel och spännande komposition.

Plats 1. Natthäger med byte. Fotograf Lars Lindahl. Juryns kommentar: En ovanligt fin bild på en fågel som har haft ett lyckat fiskafänge. Fågelns blick fångade mig direkt. En intensiv blick som tittat direkt på mig, en stolt och som det ser ut glad fågel. Är han så glad att han tar snedsteg? De korslagda benen ger hur som helst en extra touch åt bilden. Den otroliga skärpan på fågel och dess byte i relation till den glittrande isen och den oskarpa bakgrunden förstärker fågelns uttryck. Måhända kunde bilden kapats lite i överkant för att skapa harmoni med skuggan i isen.